Vasilij Žbogar o prvi jadrnici, prvi medalji in prvem Audiju

Na zgodnji spomladanski dan smo se na terasi, le nekaj metrov nad morjem, pogovarjali z jadralcem Vasilijem Žbogarjem, ki je s tremi olimpijskimi medaljami Slovenijo postavil na svetovni zemljevid jadranja. Vprašali smo ga, kako se je vse skupaj začelo in kaj načrtuje v prihodnje. Seveda smo se pogovarjali tudi o avtomobilih. Zaupal nam je, kateri so mu všeč, kaj od njih pričakuje in kakšen vtis je nanj naredil novi Audi Q3.

Preverite aktualno zalogo Q3

Ready to drive!


Vasilij, ste najbolj trofejni slovenski jadralec. Koliko časa že jadrate oziroma kdaj se je vse skupaj začelo?

V bistvu sem tudi slovenski športnik z največ olimpijskimi medaljami v individualnih športih. Jadram od šestega leta, torej že 37 let. Na začetku nisem razmišljal o tem. Ko smo bili otroci, je bilo pomembno le, da smo se gibali. Bili smo družba, s prijatelji smo obiskovali različne športe. V tistih časih smo, kot se spomnim, vsi hodili na vse športne dejavnosti. Spomnim se življenja na ulici, življenja v rokometu, nogometu, v jadranju. Bili smo tam, kjer smo lahko migali. Tako kot z ostalimi športi sem tudi z jadranjem začel spontano, s prijatelji.
 


 

Kdaj ste se osredotočili na jadranje?

Nekje do desetega ali enajstega leta starosti sem se ukvarjal z različnimi športi, nato sem ostal v jadranju. Tudi moj oče je bil takrat povezan z jadranjem. Ni bilo posebnega razloga. Lepo smo se imeli. Otroci smo bili radi na morju. Je pa bil to zelo zahteven šport, saj je zahteval ogromno samozavesti. Na morju si bil sam, ni bilo nikogar, ki bi pomagal. Na neki način si bil prepuščen samemu sebi. Moral si se znajti. Čar je bil v tem, da te je jadranje prisilo, da si bil samostojen. V drugih športih tega nisem tako občutil. Ob samostojnosti pa sem, seveda, občutil tudi svobodo. Čeprav o tem takrat nisem razmišljal, se spomnim prijetnega občutka, ko si lahko sam izplul in se nato sam vrnil ... pri sedmih letih. To je res dalo občutek svobode.

 

Kaj pa avtomobili? Športniki imajo navadno radi hitrejše, ste tudi vi med njimi?

Mislim, da to nismo samo športniki (smeh). Zelo rad vozim umirjeno in uživam v vožnji, če se mi ne mudi ... pa tudi če se mi mudi, vklopim vse asistenčne sisteme za vzdrževanje razdalje in smeri na avtocesti ter uživam. Lepo pa je, če avtomobil lepo potegne in imam možnost malo pritisniti tako, da po žilah steče malo adrenalina. Po zadnjih olimpijskih igrah mi je podjetje Porsche Inter Auto za en mesec dalo v uporabo novi Porsche Boxster, ki se ga res nisem branil. Ti kar zleze pod kožo. Rad imam dobre in hitre avte, toda uživam v vožnji brez stresa.
 


 

Kateri avto vozite trenutno?

Trenutno vozim Audi A6 avant 2.0 TDI quattro. Moram reči, da mi popolnoma zadostuje. Sicer se ne bi branil modela RS6, ki je moj sanjski avto, a realno ta ponuja vse, kar potrebujem. Ima vse asistenčne sisteme, kar zelo cenim.
 

Kaj vam je pri tem avtomobilu najbolj všeč?

To, da ima velik prtljažnik. Ko hodim na regate, potrebujem velik prtljažnik. Če zložiš zadnje sedeže, ponuja res ogromno prostora. Zelo pomembno je tudi, da je udoben in primeren za daljša potovanja.
 

Kaj mora obvezno imeti vaš avtomobil?

Mora ponujati možnost, da lahko prespim v njem (smeh). To mi je ostalo še od začetkov, ko smo bili reveži, v narekovajih. Dejansko nismo bili nikoli reveži, smo pa kdaj prespali v avtu. Zato sem vedno spustil naslone sedežev in preizkusil, ali bi lahko v avtu prespal. Ta navada mi je ostala še danes. No, dandanes pa še najbolj cenim asistenčne sisteme in udobje.
 

Audijevi modeli ponujajo vse najnovejše varnostne in asistenčne sisteme, veliko od teh serijsko. Q3, denimo, lahko samodejno pospešuje, zavira in vzdržuje vozilo znotraj voznega pasu. Kako doživljate takšne napredne sisteme? Jih uporabljate?

Vedno vse vklopim, ko grem na avtocesto. V prometu tako avtomobil sam vzdržuje razdaljo ...
 

Torej cenite sisteme, ki skrbijo za varnost in udobje?

Cenim predvsem sisteme za varnost. Če si malce utrujen in ti morda pade koncentracija, ti tovrstni sistemi zelo pomagajo. Sistem za vzdrževanje varnostne razdalje uporabljam tudi v mestih, kjer je veliko semaforjev.
 

Še pred avtonomno vožnjo se nam, sodeč po napovedih, obeta elektrifikacija. Se veselite električnih avtomobilov?

Da, zakaj pa ne. Sicer menim, da električni avtomobili morda ne bodo toliko varčnejši in čistejši v primerjavi z običajnimi, saj bo treba proizvajati več energije, kar spet povzroča onesnaževanje. Potrebno bo veliko več energije, ki jo bo moral tisti, ki bo želel avto napolniti, tudi plačati. Na splošno ne pričakujem velike razlike. Sodobni avti s klasičnimi motorji so že zelo tihi. Všeč mi je zvok motorja z notranjim zgorevanjem. Zvok batov in valjev me ne moti, ravno nasprotno. Preizkusil sem veliko električnih avtomobilov, a ni isto, čeprav so hitri. Nisem proti, moram pa priznati, da mi električni avtomobili pustijo malce grenkega priokusa.
 


Med prvimi v Sloveniji ste lahko preizkusili čisto novi Audi Q3. Kakšni so prvi vtisi?

Všeč mi je, ker je visok. Všeč so mi novi zasloni. Zaslon na dotik daje občutek, kot bi imel računalniško tablico. Všeč mi je tudi digitalna instrumentna plošča. Moja šestica ima še analogne merilnike. Novi Q3 je res lep in precej večji kot prejšnji model. Ne zdi se mi več veliko manjši od Q5. Je že zelo konkreten avtomobil in ne vem, če bi potreboval kaj več.

Nazaj na uvodno